Vandtræningen, som du finder i dag,
havde sin spæde start omkring 1997 ....

da Poul Erik og Lone Rise begyndte at svømme med deres HD-plagede hanhund Shardik. Du kan læse om starten i Poul Eriks beretning i Newfoundlandklubbens 40 års jubilæumsnummer - se artikelen via dette link: medieomtale.

Deltagerne i vandarbejdet har i gennem årene været mange, men vi synes, at alt for få har holdt ved. Dog ved vi godt, at vandtræningen er en tidkrævende fritidsaktivitet. Så man skal altså være villig til at bruge en del tid på interessen. Men ud over en sundere og godt aktiveret hund, får man også et godt socialt samvær.

I september 2002 deltog en journalist og en fotograf fra Vejle Amts Folkeblad/Fredericia Dagblad i vores træning. Den artikel blev siden fulgt af flere artikler i Jydske Vestkysten, Fyns Stiftstidende, Familie Journalen og HUNDEN. Vi har også været i TV2 Nyhederne og i TV2 Fyn.


I 2004 tog arbejdet med vandreglerne fart. Poul Erik Rise havde allerede længe haft et skema med hovedpunkter fra de regler, man benyttede i Sverige og Norge. Vi fik de svenske vandprøveregler oversat og bearbejdet til danske forhold, og de blev godkendt af Dansk Kennel Klub.

Vores første kursus i vandarbejde blev afholdt i august 2004 med deltagelse af tre svenske instruktører. Der var mange deltagere, og her havde vi besøg af TV2 Fyn. Siden har vi næsten hver sommer afholdt – enten kursus eller træf for alle, der arbejder med vandtræning.

Stor medieomtale skete i forb. m. vandprøverne i sommeren 2010, hvor både Fyens Stiftstidene og TV2FYN havde sendt journalister og fotografer til henholdsvis SoR-prøverne ved Biathlon til Gold Cup Nyborg og Vandprøverne ved Davinde.

Den sidste medieomtale er fra Gold Cup 2021, hvor TV-Kalundborg.dk den 23. 7. 2021 lavede en fin reportage fra udstillingerne og især fra vandprøverne den 22. 7. 2021.

Se alle medieomtaler/artikler i denne oversigt over
medieomtale fra 2002 til 2021.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DKVPCH nr. 10 blev Dorte og Thor

Dorte Frost Møller og Newf Of Lowe's Alonzo (Thor) fik deres 3. cert til DM i Korsør den 23. 9. 2023. De opnåede 204 point i VPE.

De 2 første certer blev opnået i Lynge Grusgrav den 24. og 25. 6. 2023. Her fik Dorte og Thor henholdsvis 224,5 og 205,5 pont.

Thor har kun været til 4 vandprøver i Eliteklasse - alle i år - og han har opnået cert i de 3 sidste vandprøver. Det er en meget flot præstation!

DKK har godkendt vandprøvechampionatet DKVPCH den 25. 9. 2023. Hjertelig tillykke med DKVPCH til Dorte og Thor!

Der er faktisk den fjerde DKVPCH opnået af en dansk hund. Tidligere Danske ekvipager med DKVPCH er:

2016 Pia Jensen og Smilla
2018 Anders Andersen og Nala
2018 Søren L. Rasmussen og Aika.

Der resterende 6 ekvipager som er blevet DKVPCH er udenlandske hunde, som har deltaget i en vandprøve i Danmark og allerede været champion i deres hjemland først.

Tidligere modtagere af DKVPCH kan findes her.

30. 9. 2023


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vand Newf Pokalen 2023

Boanne Frølund fik årets Vand Newf Pokal overrakt af Troels Agerbo. Troels havde denne fine begrundelse for valget af Boanna:

Årets vand newf 2023

Boanna har trofast været en af de bærende kræfter til at arrangere vandprøver i Humlum siden 2018. Hun er en stor del af planlægningen af prøverne. Booking af prøve område, hytter, sikre officials osv. Under selve prøverne er hun altid til stede. Samtidig har hun også overskud til at stille med som oftest 2 hunde.

Boanna arrangerer region Midt Jyllands vandtræning. Hun står i våddragten fra start til slut af træningen. Hun hjælper alle med praktiske råd. Samtidig har hun som regel 2 eller 3 hunde der også lige skal trænes. Til træning kan man altid forvente fokuseret og kompetent hjælp.

Boanna er en fast del af vores vandprøver, både som deltager og figurant. Hun er godt inde i reglerne til vores prøver og man kan altid forvente en stabil og kompetent indsats fra Boanna.

Boanna har stillet til prøve ca. 26 gange. Hun har stillet med 3 hunde hvoraf 2 er oprykket til elite klasse.

Boanna er altid villig til at hjælpe. Hun kommer med godt humør og har overskud og fast vilje til at træne momenterne færdig.

Tillykke til Boanna med udnævnelsen til årets vand newf 2023.

Troels Agerbo
7. 8. 2023

HJERTELIG TILLYKKE TIL BOANNA MED DEN FINE TITEL

Se hvem der har modtaget Vand-Newfpokalen de foregående år her.


ÅRETS VAND NEWF 2022

Ved vandprøverne i Davinde lørdag den 6. august 2022 kårede vi årets vandnewf. I år valgte vi Peter Bo Hansen.

Peter har i mange år været et stabilt medlem af Vandgruppe Fyn. Peter startede i 2010 som deltager i vandprøver med Samson. Senere har han deltaget med både Skipper og Valde. I alt har han deltaget 37 gange til vandprøver.

Peter er det længst siddende medlem af Vandudvalget, hvor han har siddet siden 2015. Peter har varetaget Rosetkassen i Vandudvalget.

Peter har også været en trofast del af Vandgruppe Fyn, der årligt har arrangeret prøve i Nyborg og de seneste år arrangeret vandlejren i Davinde. I år arrangerer Vandgruppe Fyn også DM i september i Davinde.

Peter er en venlig og imødekommende person, der altid er god til at modtage nye medlemmer i vandarbejdet.

Hjertelig tillykke til Peter (og Ulla) med årets udnævnelse.

Troels Agerbo
21. 8. 2022PS Peters barnebarn Evelyn på 6 år var med til pokaloverrækkelsen. Hun mente bestemt, at det måtte være Valde, der havde vundet den fine pokal!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dansk Vandprøve Champion nr. 9

6. 8. 2022 - Rebecca Persson, Sverige, og landseer Ida (Kransbackens Dasiy Af Gopa) opnåede et flot cert i Davinde. Med 250 point fik de den højeste score i Eliteklasse nogensinde!

De havde i forvejen svensk vandprøvechampionat.

DKK godkendte dem som Dansk Vandprøve Champion DKVPCH den 23. 8. 2022.

Se den nye opdatering af alle hunde, der er blevet champion her!


Hitlistehundene fra 2021 hædret

Hitlistehundene fra 2021 fik fine medaljer overrakt til festmiddagen på Gold Cup i Struer den 23. 7. 2022:

Guld tv. - Moonshinelover's Ice Queen Nala og Anders Andersen - det var Nalas 4. og sidste guldmedalje, da hun desværre gik bort den 7. 2. 2022 efter en fantastisk karriere i vandarbejdet.

Sølv midt - Aika Slays The Dragon og Søren Rasmussen

Bronze th. - Moonshinelover's Wild Life/Ziba og Heidi Halberg (her med substitut Lisbeth Christiansen)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hitlistevinderne 2018 hædret

Hitlistevinderne fra 2018 blev også hædret den 26. 1. 2019 på Vinterspecialeudstillingen. Der var tæt kamp om pladserne i år.

Nr. 1. Moonshinelover's Ice Queen Nala/Anders 45,36 point
Nr. 2. Moonshinelover's Zip Code Smilla/Pia 41,58 point
Nr. 3. Simply The Best v. d. Wässernach (Toto)/Sanne 34,20 point

Mette Krohn (tv.) er substitut for Pia til prisuddelingen.

På listen tæller de 5 bedste prøveresultater fra kalenderåret. Hvert resultat divideres med kvotientsummen fra pågældende prøve – altså med 20 i Startklase og Åben klasse og 25 i Elite klasse.

I 2018 er i alt 28 hunde registreret på Hitlisten for Vandhunde!


Søren Lützhøft Rasmussen har i slutningen af 2017 lavet en video om træning i Vandgruppe Sjælland Midt. Videoen findes både i en dansk version og i en engelsk version.
(Foto af Søren og Aika ovenfor er lavet af Martin Wacherhausen.)

Her er linket til den danske version:
https://www.youtube.com/watch?v=fC8DpDVFpkM

Søren Lützhøft Rasmussen made a video at the end of 2017 about training in Vandgruppe Sjælland Midt. The video is available both in a Danish version and in an English version.
(Photo above of Søren og Aika is made by Martin Wacherhausen.)

You find the English version here:
https://youtu.be/ubpJVtjuth0


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SoR-prøve nr. 200 er gennemført

30. 8. 2020 - Det blev Maria Holmgaard og hendes tæve Ayah fra Kennel Moonshinelover's, der tog SoR-prøve nr. 200. Vi ønsker tillykke til den dygtige ekvipage, som dommeren mente havde potentiale til meget indenfor vandarbejdet fremover!Årets Newfie i NFK 2018 blev Ole Døssing

Der var kommet mange indstillinger til Årets Newfie i år fortalte klubbens formand Michele Utke Ramsing. Men det var især én indstilling, der faldt i øjnene, og det var den til Ole Døssing, som havde været med til at præge vandarbejdets udvikling i klubben på alle planer og stadig helst vil være med i arbejdet med hundene, når "vi alle hjælpes ad" og "det skal være sjovt at arbejde med hundene".

Ole var både stolt og rørt over at modtage den fine hædersbevisning.

Se selve indstillingen på klubbens Facebookside på dette link.


Tidligere har 2 fra vandarbejdet, nemlig Sanne Andersen i 2016 og Lis Døssing i 2006, modtaget denne hædersbevisning fra klubben.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Norsk Vannprøve Champion 23. 9. 2018
Nordisk Vandprøve Championat 13. 11. 2018

Anders og Nala var til vandprøve i Bergen ved Helleneset (i havet) i weekenden 22. - 23. 9. 2018 og fik 190 point lørdag og 221,5 point søndag. Sidste resultat er et CERT, og derfor har Anders søgt om at blive Norsk Vandprøve Champion. Norsk Kennel Klub har godkendt championatet den 9. 11. 2018.

Med championater fra Danmark, Sverige og Norge har Anders søgt om Nordisk Vandprøve Championat hos DKK.

Dansk Kennel Klub har godkendt hans ansøgning om NORDVPCH den 13. 11. 2018.

Tidligere har kun Johanne Andersson fra Finland opnået Nordisk Vandprøve Championat med sine to hunde Blondi og Venda. Anders og Nala bliver således 3. ekvipage til at opnå denne fine titel!


Dansk Vandprøve Champion DKVPCH 4. 8. 2018

Ved vandprøverne i Davinde den 4. 8. 2018 fik newfoundland Aika (Aika Slays The Dragon) sammen med sin fører Søren L. Rasmussen cert nr. 3.

Det første cert blev taget i Fårup sø ved den sidste vandprøve i 2017. Andet cert blev taget på Flådestation Korsør i begyndelsen af juni i år.

Det er flot klaret af Aika og Søren, som efter deres oprykker fra Åben klasse kun har deltaget i 4 vandprøver i Elite klasse og altså opnået cert i de 3 af disse vandprøver!

Championatet blev godkendt af DKK den 21. 8. 2018.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NY Dansk Vandprøve Champion DKVPCH
23. 6. 2018

Ved vandprøverne i Nyborg lørdag den 23. 6. 2018 fik newfoundland Nala (Moonshinelover's Ice Queen Nala) sammen med sin fører Anders Andersen cert nr. 3.

Det første cert blev taget i Davinde i august 2017 og dernæst fulgte et cert i Flådestation Korsør først i juni 2018 og det sidste kom så i hus her lørdag den 23. 6. 2018 i Nyborg.

Det er dejligt, at der atter kom et Dansk Vandprøve Championat, faktisk er det mere end 2 år siden vi fik det første danske DKVPCK.

Nala er således den anden danskeejede newfoundland som har opnået et championat. Indsatsen er imponerende i betragtning af, at hun kun er knapt 3½ år gammel. Alle certer er opnået med en meget stabil præstation.

Resultatet blev godkendt af DKK den 27. 6. 2018.
Vi ønsker hjertelig tillykke til Anders og Nala


SVENSK VATTENPROV CHAMPION SEVPCH
nr. 2

10. 7. 2018 - Anders Andersen og newfoundland Nala (Moonshinelover's Ice Queen Nala) gjorde det igen. I Sverige i Hjälmsjön ved Örkelljunga - ved deres allerførste svenske vandprøve efter at de var blevet DKVPCH - fik Nala et fint CERT.

Nala og Anders er den anden danske ekvipage, der har opnået et svensk championat. Første danske ekvipage var Smilla (Moonshinelover's Zip Code Smilla) og Pia Jensen, som i 2016 blev SEVPCH.

Svenska Kennel Klubben har godkendt resultatet den 23. 8. 2018.

"Hun gjorde det igen", som Anders skrev på Facebook. - Det er en helt igennem fantastisk præstation, som vi ønsker tillykke med!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Milepæle i vandarbejdet i
Newfoundlandklubben i Danmark NFK

Som der kan læses ovenfor startede det nuværende vandarbejde med en hund med hofteledsdysplasi. De følgende år er der kommet flere hunde til og flere vandgrupper er startet rundt om i landet. Der er siden udarbejdet regler og vedtægter, som er godkendt i DKK.
Her er de vigtigste milepæle i vandarbejdet:

2003
3 første danske hunde tager SoR-prøve i Backamo i Sverige i forbindelse med at 5 hundeførere deltager i en svensk vandlejr i Backamo - 4 af disse hundeførere er stadig aktive i vandarbejdet

2004
Første vandlejr i Davinde med 3 svenske instruktører - og stort fremmøde

2006
Uddannelseslejr i Davinde med svensk instruktør - der uddannedes 18 figuranter, heraf blev også de 9 uddannet som konkurrenceledere.
Første vandprøver i Startklasse i Danmark - med svensk dommer

2006, 2007, 2009 og fremover
Davindelejren i første weekend i august afholdes med vandprøver, kurser, træning m.m. Davindelejren har været et fast omdrejningspunkt i de første 10 år af vandarbejdet

2007
Vandhjemmesiden etableres i august måned

2007-2009
Vandprøver afholdes med svenske dommere - i alle 3 klasser

2009
3 vandprøvedommere uddannes i Sverige - fra den 18. 10. 2019 afholdes alle vandprøver i Danmark med danske officials

2010-2016
Der opgraderes/uddannes 10 SoR-dommere/konkurrenceledere og 26 figuranter i denne periode. Se mere udførligt under officials

2013 og fremover
Hitlisten over de dygtigste vandhunde udarbejdes for første gang

2014 og fremover
Ulslev Familielejr afholdes inkl. vandprøver i første weekend i september

2015
3 vandprøvedommere uddannes i Danmark i løbet af sommeren

2016 og fremover
Korsør Vandweekend afholdes inkl. vandprøver i maj/juni - det ser også ud til at blive en "tradition"

2016
DM afholdes for første gang i september 2016 - 10 år efter de første vandprøver fandt sted i 2006

2022
Biathlon afholdes for 10. gang ved Gold Cup; denne gang i Struer Energipark og Humlum. Der har ikke været afholdt Biathlon i 2020 pga. Corona og i 2021 pga. for få tilmeldte.Milepæle
Organisation

Vandgrupperne er det bærende i vandarbejdet. Der er her man mødes, træner og allervigtigst holder 3. halvleg efter træningen. Det er også i dette regi man planlægger og afholder vandprøver, lejre, kurser m.m. Vandgrupperne vælger selv sine kontaktpersoner.

1997
Første vandgruppe starter i Tjæreborg - nu Vandgruppe Jylland Syd. Der havde tidligere være vandtræning på Sjælland, men det ophørte i starten af 2000

2007 - Vandgruppe på Sjælland - stopper igen ultimo 2009

2009 - Vandgruppe Fyn og Vandgruppe Jylland Midt starter

2010 - Vandgruppe Lolland-Falster starter

2013 - Vandgruppe Sjælland Midt starter

2015 - Vandgruppe Jylland Midt Vest starter

2015
Der nedsættes et Vandudvalg under bestyrelsen i NFK - Vandudvalget skal være et overordnet styrende organ for vandarbejdet mht. arrangementer, økonomi, materiel m.m.

2016 - Der er nu 6 aktive vandgrupper i NFK


Milepæle - Vandprøveregler

2005
Vandprøvereglerne - første udgave laves efter svensk forbillede

2010
Vandprøveregler - første revision - regler for championat kommer med

2012
Appendix til vandprøvereglerne udarbejdes så også landseer og leonberger kan deltage i vandprøverne

2014
Vandprøveregler - anden revision - mere selvstændigt arbejde for fører og hund - appendixet er indarbejdet i vandprøvereglerne

2020
Vandprøveregler - tredie revision - en del nye øvelser er kommet til og afdækning i Åben klasse og Elite klasse er fjernet


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Årets Newfie 2016

Ved medaljeuddelingen den 28. 1. 2017 i forbindelse med Vinterspecialet i Jelling i Newfoundlandklubben i Danmark blev også klubbens "æresmedalje" - Årets Newfie - uddelt.

Det blev Sanne Andersen fra vandarbejdet som med nogle meget velbegrundede argumenter fra bestyrelsen blev Årets Newfie.

Sanne har ydet er meget stor índsats som kontaktperson i Vandgruppe Jylland Syd, som figurant, konkurrenceleder, vandprøvedommer og instruktør. Hun har stået bag adskillige arrangementer i både sin egen vandgruppe og også hjulpet andre vandgrupper med træning, introdage. og vandprøver. I øjeblikket er hun desuden kasserer og står for rosetterne i Vandudvalget.

Sanne ønskes tillykke med den fornemme udnævnelse!

NB Tidligere er kun én fra vandarbejdet blevet hædret med samme fine titel. Det var i 2006, hvor Lis Døssing udnævntes til Årets Newfie!


Uddannelse for figuranter og 
SoR-dommere/konkurrenceledere
28. 5. 2016

Begge kurser afholdtes samtidig den 28. 5. 2016 på Flådestation Korsør. Der var teori lørdag formiddag i lokaler på flådestationen og fælles praktik om eftermiddagen i bassinet ved flådestationen.

Der var 7 deltagere i figurantkurset. De havde mange praktiske øvelser i roning af båd og kast med apport samt afstandsbedømmelse inden praktikken startede.

Der var 5 deltagere i SoR-dommer/konkurrencelederkurset. Her fylder teorien en del mere, så det var helt rart at komme til praktik ved 14-tiden lørdag eftermiddag.

I løbet af sommerens vandprøver fik alle figuranter og SoR-dommere/konkurrenceledere gjort elevtjeneste. Alle bestod - de sidstenævnte blev herefter autoriseret hos DKK!

Forrest ses de nyuddannede SoR-dommere/konkurrenceledere - fra venstre: Cecilie, Lisa, Michael, Lisbeth og Dorthe

Bagerst ses de nyuddannede figuranter - fra venstre:
Kenneth, Jacob, Peter, Merit, Cathrine, Søren og Henriette


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NYE VANDPRØVEDOMMERE 2015

Vore kursister fra vandprøvedommerkurset er blevet færdige med deres elev- og aspiranttjenester. De sidste aspiranttjenester fandt sted under vandprøverne på Davindelejren og den 26. 8. 2015 blev de alle 3 autoriserede som vandprøvedommere hos DKK.

Det har været et meget engageret og arbejdssomt "hold" kursister, der har gennemført uddannelsen med bravour.

De nye dommere bydes velkommen til dommergerningen i NFK. Samtidigt skal de have stor tak, fordi de ville bruge så meget af sommeren 2015 på at uddanne sig til vandprøvedommere.

Til højre ses alle klubbens vandprøvedommere - nye som gamle. Fra venstre er det Troels (ny), Ole, Sanne (ny) Poul Erik, Pia (ny) og Lis.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EN RIGTIG GAMMEL NYHED - 2003

Den 17. 8. 2003 deltog Jessie som første danske hund i Startklasse i Backamo i Sverige. Hendes dommerprotokol er skrevet ind i resultatlisterne under "vandprøver".

Hun opnåede 66 point - en ret imponerende præstation - for dengang var hele vandprøven en lang lydighedsprøve. Føreren måtte på intet tidspunkt røre sin hund - heller ikke mellem momenterne! Eneste tidspunkt føreren måtte røre sin hund var under bugsering i "svømme med fører".

Her til venstre står Troels med Jessie lige inden vandprøverne skal begynde. Rosetten, der ses billedet, er den Jessie fik for sin SoR-prøve tidligere på vandlejren.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Newfoundlandklubben i Danmark - VANDTRÆNING • mail@newfclub-vand.dk