Træning i vand er sjovt

Vore hunde elsker det og der er masser af liv og glade dage, når vi mødes til vores vandtræningsdage sommeren igennem.

Træningen foregår i sommerhalvåret selvfølgelig i vand, både i søer og ved havet. Om vinteren trænes ”landtræning”, dvs. der trænes momenter fra vandarbejdet, f.eks. budføring og almen lydighed.

Arbejdsiver/-glæde er en stor del af forudsætningen for at hunden og føreren kan lære at udføre de forskellige momenter, men der kræves også grundlæggende viden om vandarbejdets 2 vigtigste byggesten nemlig apport og budføring, ligesom almen lydighed er en betydningsfuld del af arbejdet. I de følgende opslag kan du finde mere om og også lidt ideer til træning af disse områder:

Grundlæggende træning - på svensk

Vi har fået lov at bringe en af Lena Svensson forfattet artikelserie om land- og vandtræning - "Vattenarbete" - fra Svenske Leonbergerhundklubbens hjemmeside. Det er en vældig god indførsel i vandarbejdet. Teksten er taget fra Leonbergersällskapets Rasinformationshäfte fra 1996, men den er stadig relevant for træningen i dag!


Inspiration til vandtræning

Sanne Andersen lavede som inspiration til deltagerne i Introdagen på Sjælland den 24. 5. 2014 en artikel om Vandtræning - Intro.

Artiklen kommer rundt om nogle helt elementære ting i vandarbejdet og især om hvordan man kan starte på det. Den er rettet mod nye delagere i vandarbejdet, men der er også god inspiration at hente for hundeførere, der allerede deltager i vandtræningen i en etableret vandgruppe. Desuden er der gode råd til, hvordan man kan træne selv.


Opvarmning og nedkøling

Vandgruppe Sjælland Midt havde den 16. 1. 2016 arrangeret et kursus hos fysioterapeut Maj-Britt Hansen om forebyggelse af skader hos vandtræningshundene. Læs mere om dette for vore hunde vigtige emne og få gode ideer til opvarmning og nedkøling i referatet.


Træning i nyt perspektiv!

Instruks for newfoundlænder i Startklasse - se træningen fra en ny synsvinkel - den humoristiske artikel er forfattet af Poul Erik Rise!


Vandinstruktøruddannelse 2010 - 2011

I okt. 2010 startede 9 hundeførere på uddannelsens teoretiske del hos Susanne Laursen, Langeskov. Af forskellige årsager deltog kun 7 af disse i den afsluttende del i Davinde 14. - 17. 4. 2011. De blev alle færdige med den praktiske del af uddannelsen under ledelse af Åsa Svedén Engvall. Et stort tillykke for den flotte indsats lyder til:

Nederst fra venstre: Henrik Refslund, Louise Holm Nielsen, Heidi L. Nymark.
Øverst fra venstre: Åsa (instruktør), Sanne V. Andersen, Anette Rehfeld, Henriette Trimarchi og Jesper Michael Hansen.




  • Vandtræning er for hunde i alle aldre!

    Allerede fra din hund er lille hvalp kan den komme i vandet. Lad den svømme korte ture i begyndelsen, og hav et stort varmt håndklæde klar til at tørre den i, når vandplaskeriet er overstået. Turene må ikke blive så lange at hvalpen kommer til at fryse!

    Med små korte svømmeture belastes hunden ikke. En stor del af hundens vægt bæres oppe af vandet, så brugt med omtanke er svømning faktisk den mildeste form for motion, som din hvalp kan aktiveres med - og samtidig får den bygget stærke muskler op uden at overbelaste leddene. Får du din hvalp om vinteren kan svømmetræningen startes i en hundesvømmehal under samme forholdsregler som ovenfor beskrevet.

    Det er bedst at starte træningen fra hvalpen er lille. Hvalpen viser ofte stor tryghed i vandet og tydelig glæde ved at svømme. Øvelser med apport, bære og fremadsendelse indlæres som leg,

    Er din hund blevet ældre, kan det for nogle være mere problematisk at starte træningen. 3-4 år gammel kan den have "sin egen mening" om hvad den vil være med til! Men de fleste af vore hunde har et indbygget gen for det våde element. og med lidt tålmodighed kan også de mere reserverede hunde blive glade for vandarbejdet.

    For ældre hunde er vandtræningen lige så god træning for led og muskler som for hvalpen. På grund af vandets vægtbæring kan muskler trænes og bevægelighed bibeholdes langt op i årene.


    Ansvarsforsikring?

    Alle hunde, der deltager i træning og vandprøver, skal have en udvidet ansvarsforsikring.


    Udstyr

    Det er ikke nødvendigt med en våddragt og dyre neoprensko for at træne vandarbejde med newfoundlandshunde. Man kan klare sig med et par cowboybukser og en langærmet t-shirt samt et par gamle gummisko i sommerperioden. 

    Men det anbefales ikke at arbejde med hundene i alm. badetøj, da hundenes negle, når de svømmer, nemt kan sætte sig grimme spor på arme og ben på førerne.

    En våddragt anbefales derimod til vandarbejdet i forår og efterår pga. temperaturen – den kan anskaffes billigt i supermarkederne om sommeren.

    Derudover er der brug for apporter, gerne nogle stykker der kan flyde, hundens favoritlegetøj, masser af godbidder til belønning efter veludført arbejde og selvfølgelig hømmerposer til indsamling af hundenes efterladenskaber.


    Ta' vest på!

    Til alle vandprøver er det obligatorisk at have vest på. Det står i reglerne at føreren og figuranterne skal bære vest. Det er der selvfølgelig en grund til! Det er af hensyn til sikkerheden!

    Vi arbejder i vandet og der kan opstå situationer, hvor føreren har brug for den sikkerhed, som en vest kan give. Hvis f.eks. hunden af en eller anden grund under prøven begynder at klatre på føreren, kan der opstå en for både fører og hund farlig situation. En hund på 50 - 60 kg kan sagtens i panik trykke sin fører under vandet! Derfor er vest påkrævet!

    Men til træning da? Jo, der kan der også opstå farlige situationer - og ligesom til prøverne kan vesten hjælpe føreren med at holde sig oppe. Vesten betyder sikkerhed for fører og hund og for hunden er den også et signal til at der skal "arbejdes". Så derfor ta´vest på - også til træning!


    Vandskræk?

    Med en newfoundlandshund ved sin side og en svømmevest omkring brystet skulle alle tanker om usikkerhed i vandet fra førerens side kunne manes i jorden? Men sådan er det ikke. Hvis føreren ikke er tryg i vandet kan hunden mærke det med det samme og dens reaktion er ikke altid fornuftsbetonet - den kan finde på at klatre på føreren! og dermed være med til at forstærke den usikre situation.

    For den fører som ikke er tryg i vandet anbefales det derfor at melde sig til et hold med begynderundervisning i en svømmehal i vinterens løb. For at bearbejde den underliggende angst for vandet skal der også arbejdes med vandtilvænning og vandtryghed på holdet, - det er ikke nok at lære at svømme! Vandarbejdet med newfoundlandshunden bør først genoptages, når trygheden i vandet er etableret.


    Newfoundlandklubben i Danmark - VANDTRÆNING • mail@newfclub-vand.dk